Over het orkest

Het Antwerpen Camerata ontstond in 2015 en is een eigentijds orkest met sterke roots in de klassieke traditie. Het orkest onderscheidt zich door toewijding aan de muziek van het heden en verleden met de energie van de huidige generatie muzikanten.

Artistiek leider en chef dirigent Dimitris Spouras neemt de leiding over dit orkest voor zich. Hoewel de leden en het orkest jong zijn hebben ze toch al een stevige indruk kunnen achterlaten en mogen werken met gerenommeerde solisten. Het Antwerpen Camerata concerteerde samen met onder andere Eliane Rodrigues, Luc Tooten, Nadja Nevolovitsch, Wilfried Van den Brande en Hendrickje van Kerckhove en bracht hun passie reeds over op locaties als deSingel, de kathedraal van Antwerpen en de St-Pauluskert in Antwerpen.

Begin 2016 kreeg het orkest als wildcard van het conservatorium de mogelijkheid om te deel te nemen aan Klara in deSingel. Daarnaast verkent het orkest graag het meer onbekende repertoire uit de klassieke muziek. Met werken van componisten zoals Grieg, Holst, Janáček en Dvořák nam het orkest een sprong in het romantische repertoire. Hiermee maakte het orkest tevens een succesvol internationaal debuut maken als afsluiter van Hulst Cultureel seizoen 2016/2017, in Nederland.

Sinds September 2018 is de jonge getalenteerde componist Carlos Brito Dias verbonden als componist in residentie van dit ensemble. Het ensemble voerde reeds meerdere creaties uit van zijn hand.