Wie zijn we?

Dimitris Spouras is dirigent en klarinettist afkomstig uit Griekenland. Hij won de nationale Griekse dirigeer wedstrijd en dirigeerde reeds het staatsorkest van Thessaloniki, het staatsorkest van Athene, het Russe Philharmonisch Orkest uit Bulgarije, de koninklijke marinekapel van Noorwegen, de staff band van het leger uit Noorwegen en vele anderen. Als dirigent werkte hij al samen met gerenommeerde musici zoals Eliane Rodrigues, Wilfried Van den Brande, Hendrickje Van Kerckove, Aaron Wajnberg, Nadja Nevolovitsch, Sabrina Vlaskalic and Lola Totsiou.
Daarnaast volgde Dimitris Spouras als dirigent vele masterclassen van o.a. Jorma Panula, Vasily Petrenko, Eivind Gullberg Jensen, Christian Ehwald, Johannes Gustavsson, Maria Makraki and Georgios Vagianos.
Als klarinettist speelde hij in het London Symphony Orchestra, dat onder leiding stond van vele bekende dirigenten zoals Simon Rattle, Daniel Harding en Gianandrea Noseda. In 2015 richtte hij mee het Antwerpen Camerata op, waar hij tot op vandaag actief is chef-dirigent en artistiek directeur van het orkest.
Hij studeerde directie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen bij Ivo Venkov en aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij Bart Bouckaert. Daarnaast studeerde hij klarinet aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen bij Ivo Lybeert en Raymond Dils.
In 2017 rondde hij met onderscheiding zijn master voor klarinet af aan de Guildhall School of Music in London tezamen met een “concert recital diploma”. Tijdens zijn studies onder leiding van Andrew Marriner, Nicholas Carpenter en James Burk op de prestigieuze Orchestral Artistry Course (in samenwerking met het LSO), werd hem de Leverhulme Trust scholarship toegekend; Dit maakte het mogelijk om zijn studies voor directie verder te zetten aan de Norwegian Academy of Music bij professor Ole Kristian Ruud en Sigmund Thorp.

 

Carlos Brito Dias (1991) werkt aan een doctoraat “Integrating Portuguese traditional sounds in new compositions” aan de Koninklijke Universiteit Antwerpen en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen onder leiding van P. Gielen en W. Henderickx. Gelijktijdig studeert Brito Dias orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Na het halen van het diploma Master in Arts (2014) en een postgraduaat (2015) in compositie in de klas van W. Henderickx, L. Van Hove, J. Tamminga en I. Venkov startte hij het onderzoek “The Influence of Traditional Culture in New Art Music Creation”(2016). In 2015 werd Carlos de beurs “Stichting KCA” toegekend.

Na zijn diploma te halen in compositie aan het Escola Superior de Música, Artes e Espetáculo (ESMAE, Porto volgde Carlos Brito días Masterclasses voor compositie bij onder meer P. Dusapin, K. Saariaho, W. Mitterer, E. Nunes, I. Fedele, C.
Iannotta, muziekpedagogie bij J. Prendas, J. Wuytack, P. van Hauwe, orkestdirectie bij J. Sébastien Béreau, D. Boustock en koordirectie bij G. Morgan, L. Vila en O. Reeves. Hij was eveneens lid van het 343eNSEMBLE elektronische muziekproject met studenten en docenten van ESMAE.

Carlos begon zijn studies aan het Conservatório de Música Calouste Gulbenkian, Braga, bij Fernanda Salema (Piano), André Ruiz (Composition) en F. Ribeiro (Trumpet). De laatste jaren werkte hij samen met verschillende dirigenten waaronden D. Spouras, K. Deseure, P. Rundel en met verschillende ensembles en orkesten (Remix Ensemble, Orquestra Sinfónica do Porto/Casa da Música, Antwerp Symphony Orchestra, Logos Foundation, deCompagnie, Champdaction, Symphony Orchestra of Ruse, ensemble recherche, HERMESensemble…)

Als componist werden zijn werken reeds gespeeld in Portugal, België, Duitsland en Bulgarije in zalen zoals Casa da Música, Teatro Helena Sá e Costa; Blauwe Zaal (deSingel), Koningin Elisabethzaal, AMUZ. Carlos schreef ook muziek voor kortfilms, theater, Robots orchestra en projecten met dans en beeldende kunst.

Als dirigent stond hij voor ensembles en orkesten als Sinfonieta de Braga and deCompagnie.

Sinds September 2018 is Carlos Brito Dias componist in residentie van het Antwerpen Camerata