Dirigent
en Artists in Residence.
Dimitris Spouras
Artistiek leider en dirigent
Dimitris Spouras is een Griekse dirigent en klarinettist. Dimitris won de eerste prijs bij de National Greek Conducting Competition, met het Staatsorkest van Thessaloniki, en dirigeerde eerder de Stuttgarter Philharmoniker, het MAV Symphonieorkest (Budapest), het Staatsorkest van Athene, het Rousse Philharmonisch Orkest (Bulgarije), het Vlaams Radiokoor, het Koninklijk Noorse Marine Muziekkorps, de Staff Band of the Norwegian Armed Forces en vele andere ensembles.
In 2015, tijdens zijn studie in Antwerpen, was Dimitris een van de mede-oprichters van Antwerpen Camerata, waar hij momenteel zowel chefdirigent als artistiek leider is. Hij werkte met vooraanstaande musici zoals Eliane Rodrigues, Fabio Zanon, Wilfried Van den Brande, Hendrickje Van Kerckhove, Nadja Nevolovitsch, Peter Van De Velde, Sabrina Vlaskalic, Aaron Wajnberg en Lola Totsiou.
Zijn docenten waren onder andere Jorma Panula, Ivo Venkov, Stefan Blunier, Johannes Schlaefli, Christian Ehwald, Vassily Petrenko, Eivind Gulberg Jensen, James Lowe, Ole Kristian Ruud en Maria Makraki.
In 2017 rondde hij zijn masteropleiding klarinet af aan de Guildhall School of Music & Drama in Londen met ‘Distinction’ en een Concert Recital Diploma. Tijdens zijn studie aan de Guildhall School bij Andrew Marriner volgde hij de prestigieuze Orchestral Artistry opleiding, in samenwerking met het London Symphony Orchestra, en ontving hij een Leverhulme Trust studiebeurs. Tijdens zijn tijd in Londen speelde hij in het London Symphony Orchestra onder bekende dirigenten zoals Sir Simon Rattle, Daniel Harding and Gianandrea Noseda.
Carlos Brito Dias
Composer in Residence
Carlos Brito Dias (1991) is momenteel bezig met zijn PhD (doctoraat) in de Kunsten, aan de Universiteit van Antwerpen en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, onder leiding van Pascal Gielen en Wim Henderickx, met als onderwerp “Het integreren van traditionele Portugese muziek in nieuwe composities”. Tegelijkertijd studeert hij orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij Bart Bouckaert. Na het afronden van zijn Master of Arts (2014) en zijn Postgraduate in Compositie (2015) aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen als student van W. Henderickx, L. Van Hove, J. Tamminga en I. Venkov, voerde hij het onderzoek “de invloed van traditionele cultuur op de ontwikkeling van nieuwe muziek” uit (2016). In 2015 ontving hij een studiebeurs van de Stichting KCA.
Hij is een alumnus in Compositie van de Escola Superior de Música, Artes e Espetáculo (ESMAE, Porto), en nam deel aan seminars en masterclasses in Compositie (P. Dusapin, K. Saariaho, W. Mitterer, E. Nunes, I. Fedele, C. Iannotta), Muzikale Pedagogiek (J. Prendas, J. Wuytack, P. van Hauwe), Orkestdirectie (J. Sébastien Béreau, Douglas Boustock) en Koordirectie (G. Morgan, L. Vila and O. Reeves). Ook maakte hij deel uit van het 343eNSEMBLE elektronische muziekproject met studenten en docenten van de ESMAE.
Carlos Brito Dias begon zijn studie aan het Conservatório de Música Calouste Gulbenkian, in Braga (Portugal), bij Fernanda Salema (piano), André Ruiz (compositie) and F. Ribeiro (trompet). De laatste jaren werkte hij met verschillende dirigenten zoals D. Spouras, K. Deseure, P. Rundel, en met verschillende ensembles en orkesten zoals Sinfonieta de Braga, Remix Ensemble, Orquestra Sinfónica do Porto/Casa da Música, Antwerp Symphony Orchestra “deFilharmonie”, Logos Foundation, deCompagnie, Champdaction, Symphony Orchestra of Ruse, ensemble recherche en HERMESensemble
Zijn werken werden niet alleen in verschillende Portugese concertzalen uitgevoerd (zoals Auditório Adelina Caravana, Museu Nogueira da Silva, Casa da Música, Teatro Helena Sá e Costa, Jardim de Inverno do Teatro S. Luís), maar ook in België (Blauwe Zaal, Koningin Elisabethzaal, AMUZ), Duitsland (Ensemble Huis) en Bulgarije (Rousse Philharmonic Hall). Carlos Brito Dias schreef eerder ook muziek voor korte films, theater, robot-orkest en voor projecten met dansers en visuele artiesten. Hij dirigeerde verschillende ensembles en orkesten zoals Sinfonieta de Braga and deCompagnie) en verschillende projecten van het studentenorkest van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Sinds september 2018 is hij Composer in Residence van Antwerpen Camerata.
Mavroudes Troullos
Artist in Residence
Mavroudes Troullos (1992) is een hoogopgeleide fagottist die zich onderscheidt door zijn muzikale sensitiviteit en volwassenheid. Hij werd geboren in een familie van musici.
Hij won de 1ste prijs bij de “Amsterdam Grand Prize Virtuoso” International Music Competition, de 1ste prijs bij de “Paris Grand Prize Virtuoso” International Music Competition 2019, de 1ste prijs bij de ”London Grand Prize Virtuoso” International Music Competition 2019, de 2de prijs bij de ‘North International Music Competition” 2018, de ”Horlait-Dapsens Award” 2018 (België). Ook was hij “Ambassadeur van het Koninklijk Conservatorium Brussel” in 2018.
Hij gaf recitals in grote concertzalen zoals het Amphitheater van de Philharmonie in Parijs, de Elgar Room van de Royal Albert Hall en de Kleine Zaal van het Concertgebouw Amsterdam. Hij soleerde met het Cyprus Youth Symphony Orchestra, de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen en het speelde op vermaarde festivals als het Festival Radio France Occitanie Montpellier.
Mavroudes werd op 21-jarige leeftijd benoemd tot 2de fagottist van de Griekse Nationale Opera. Als remplaçant speelde hij bij Camerata Armoni Atenea Orchestra, het Cyprus Symphony Orchestra, de Brussels Philharmonic, het Nationaal Orkest van België en het Koninklijk Theater De Munt.
Sinds 2018 is hij docent fagot en kamermuziek aan de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Sint-Pieters Woluwe Brussels. Ook maakte hij radio-opnames in Duitsland, Cyprus en België.
Mavroudes Troullos volgde zijn studie aan het Conservatorium van Athene bij G. Faroungias, behaalde zijn bachelor aan de Hochschule fur Musik und Theater Leipzig bij J.M. Thome, en zijn master aan het Koninklijk Conservatorium Brussel als student van L. Loubry. Momenteel is hij een PhD research student aan de LUCA School of Arts in samenwerking met de KU Leuven. Vele vooraanstaande hedendaagse componisten hebben werk aan hem opgedragen, zoals Philippe Hersant en Luk Callens.
Mavroudes Troullous’ recital partners zijn Lily Maisky (piano) en Roberta Brambilla (harp). In het seizoen 2021/22 zal Mavroudes Troullos Artist in Residence zijn bij Antwerpen Camerata onder leiding van Dimitris Spouras.